Razboiul utilizatorilor de Linux incepe de la alegerea distributiei, fiecare spunand si crezind ca distributia pe care o foloseste, o recomanda, o iubeste este cea mai buna.

Acum parerile sunt impartite, eu as spune ca gama RedHat, altii ar miza pe Debian (poate pe buna dreptate), altii ar spune ca daca stii Slackware, te descurci pe orice alta distributie, iar altii, care au foarte multa rabdare ar folosi Gentoo pentru ca s-ar misca mai bine.

Nu ii judec, dar as sublinia cateva lucruri marunte in alegerea unei distributii de Linux, fie ea pentru server, desktop sau workstation.

Linux, sau in realitate GNU/Linux este cel mai mare proiect de software liber, opensource din intreaga lume

Nu cred ca mai are sens sa povestesc istoria, de unde vine numele linux, etc, toata lumea stie (sper!), ca Linus Torvalds a inceput inceput dezvoltarea sistemului de operare, cu al sau kernel, el vroia sa obtina ceva similar cu Minix, dar a reusit mult mai mult impreuna Richard Stallman şi Free Software Foundation (autorii proiectului GNU).

Eu as alege o distributie Linux bazata pe pachete precompilate si cu un utilitar de pachete (rpm, deb, yast, etc.) din simplul motiv ca timpul conteaza, iar o compilare, chiar daca o compilare pe sistemul in cauza cu flag-urile corect ar imbunatati putin aplicatiile, zic eu, imbunatatire nesemnificativa.

Si cum suntem in era internetului, comunitatea conteaza, nu as alege un sistem de operare cu comunitate 0, sau cu ultima versiune stabila datand de 1 an, asta ne limiteaza decit la update-uri, iar acele update-uri s-ar putea sa ofere doar security-fix-uri si nu versiuni mai noi.

Tu ce distributie ai alege si de ce ?

Leave a Reply