Yum este un utilitar standard in distributiile RedHat sau RedHat based, iar CentOS este un rebuild al RedHat Linux Enterprise, deci include si yum.

Din pacate CentOS (rhel) nu include ultimele versiuni de aplicatii, pentru ca urmeaza o politica stricta a RedHat Enterprise. Nu este un lucru rau, dar cand ajungi sa ai nevoie de o versiune mai noua a unei anumite aplicatii esti blocat, sau poate nu…

Cum fac sa.. ?

Nu recomand recompilarea de surse rpm din alte distributii, gen Fedora, pentru ca vor exista alte incompatibilitati, si ajungem sa facem update la aproape tot sistemul pentru o aplicatie ca PHP, iar instaland manual/recompilari pierdem avantajele folosii Yum. Unul din marele avantaj al Yum-ului este posibilitatea de a folosi repository-uri third party, adica X a facut deja acest pachet pentru CentOS si ne ofera si noua posibilitatea sa il folosim, nu ramane decit sa ii multumim lui X pentru ajutorul dat comunitatii !

Sunt destule locuri unde poti gasi php 5.2.*, dar eu m-am impacat foarte bine cu repository-ul administrat de Jason Litka. In continuare voi explica cum sa faceti acest upgrade. Partea cu pecl si mutarea de fisiere este aplicabila doar daca aveti php-pecl-apc si php 5.1.*

 1. # pecl uninstall apc
 2. # mv /etc/php.d/apc.ini /tmp/apc.ini

Crearea fisierelor necesare pentru yum :

 1. # nano -w /etc/yum.repos.d/utterramblings.repo  :

… pe urma dati paste la

 1. [utterramblings]
 2. name=Jason‘s Utter Ramblings Repo
 3. baseurl=http://www.jasonlitka.com/media/EL$releasever/$basearch/
 4. enabled=1
 5. gpgcheck=1
 6. gpgkey=http://www.jasonlitka.com/media/RPM-GPG-KEY-jlitka

Salvati.

Acum este suficient sa rulati :

 1. # yum clean all
 2. # yum -y update php
 3. # pecl -d memory_limit=16M install apc
 4. # mv /tmp/apc.ini /etc/php.d/apc.ini

NOTA:

Daca primiti erori de genul 404 va trebui sa inlocuiti $releasever (hardcode) cu versiunea de CentOS pe care o aveti (EL5) si $basearch (‘i386’ sau ‘x86_64’).

One Response to “HOWTO: Instalare PHP 5.2 pe CentOS 5 folosind Yum”

 1. Rusu Dragos Says:

  Salut serifule 🙂

  In repository-ul de mai jos se gaseste si PHP 5.3.2 ( s-au schimbat multe de la 5.2 la 5.3; daca se ruleaza aplicatii existente pe 5.3, e posibil sa se umple ecranul de notice-uri si warning-uri; oricum, bine de stiut).

  REMI Repository: http://blog.famillecollet.com/pages/Config-en

Leave a Reply