Dupa cum zice si titlul, am fost nevoit sa migrez un CentOS 3.x catre ultima versiune CentOS 5.4.
Totul suna “simplu”, dar cand am analizat putin problema, nu a fost atat de simplu.

Pentru inceput am incercat migrarea “live” a aplicatiilor pe CentOS 5.4 (incercand sa scap de upgrade), dar aplicatiile respective necesitau vechiul glibc si multe alte dependinte, singura solutie fiind recompilarea lor.

Am facut cu “dd” (voi detalia intr-un post viitor) o clona al disc-ului unde se afla CentOS 3, dupa care l-am pornit intr-un VirtualBox pentru a testa imaginea.
Spre norocul meu, imaginea si pornirea ei intr-un mediu virtual au mers fara alte probleme (ie. rebuild la initrd sau alte probleme legate de boot), inclusiv batranul LILO a reusit sa porneasca fara nici o problema.

Acum, cum fac upgrade-ul ?
Am descarcat imaginea de DVD al CentOS 5.4, am setat-o ca primary boot media in VirtualBox, si am pornit la drum, alegand instalarea pe acelasi disc si cu upgradeall (upgrade la toate pachetele,dependintele, etc.), pana la final unde am vazut cateva zeci de warning-uri legate de selinux.

Pe vremea CentOS 3 nu exista in RHEL selinux, deci e normal, si la fel de normal a fost si prima bootare, care a crapat datorita selinux-ului activat si lipsei pachetului selinux-policy-targeted.

Un easy fix ar fi, selinux=0 in linia de comanda de la kernel.
Alt fix ar fi instalarea selinux-policy-targeted (implica bootarea in system rescue).

  1. yum install selinux-policy-targeted

Mai multe detalii gasiti pe http://wiki.centos.org/MigratingThreeToFive.
Thanks to wolfy pentru lamuri ulterioare : – )

One Response to “STORY: Migrare CentOS-3 to CentOS-5”

  1. Catalin Says:

    M-am jucat cu Selinux + Fedora. E foarte interesant cand citesti documentatia in realitate din ce am discutat si cu terte persoane nu e simplu de configurat. Pentru unele aplicatii trebuie sa scrii proprile reguli si pentru acest lucru trebuie sa parcurgi o serie de erori. Un exemplu in acest sens sunt aplicatiile scrise si pentru “alte” sisteme de operare care se cam “bat” pe memorie… 🙂 . Cine a programat in linux stie cam care ar fi problema.

Leave a Reply